Spring navigationen over og gå direkte til indhold

”Hvor tidligt skal man som virksomhedsejer begynde at tænke i en ejerskifte-proces? Man skal altid være klar!”

Så enkelt er svaret, hvis man spørger partner Ove Höilund fra konsulenthuset CNSLT, der til dagligt rådgiver ejerledere i ejerskifte-sager. Næstved Erhverv holder i samarbejde med Erhvervshus Sjælland, Nordea, Møns Bank og rådgivere fra konsulenthuset CNSLT en workshop for ejerledere med netop ejerskifte som tema tirsdag 28. november kl. 08.00-10.30 – i den forbindelse har vi sat Ove Höilund stævne.

 

Partner Ove Höilund fra konsulenthuset CNSLT

Hvem er CNSLT?

”Vi er et konsulenthus, der hjælper virksomheder med forretningsudvikling og forretningsstrategi. Vi hjælper ejerledede virksomheder med at professionalisere alle aspekter af deres forretning. Vi hjælper virksomhederne og ejerlederne med at spotte deres forretningsmæssige potentialer og udvikle rapporteringsredskaber for at skabe overblik over alle virksomhedens aktiviteter. Og ikke mindst rådgiver vi virksomheder i forberedelse og gennemførelse af ejerskifteprocesser. Det er vores erfaring hermed, som vi øser ud af til vores workshop den 28. november. Vi skaber sammenhæng mellem tal, fakta og mennesker!”

Hvorfor skal man tilmelde mig sig jeres workshop?

”Det skal man fordi workshoppen vil give dig, som ejerleder, en værdifuld viden om, hvordan en god proces kan se ud, hvis du overvejer at sælge din virksomhed! Vi vil først og fremmest skitsere, hvilke aspekter, som du skal have styr på for at få den bedst mulige pris i den sidste ende. Men vi vil også snakke om den menneskelige del af det at sælge sin virksomhed – og hvordan man får et godt liv efter ejerskiftet. Endelig vil jeg gøre opmærksom på, at der i forbindelse med workshoppen også indgår et fortroligt en-til-en-møde med vores rådgivere, hvor det er muligt, at få feedback på de ting, som du, som deltager, ikke har lyst til at diskutere i et større forum.”

Hvor tidligt skal man som virksomhedsejer begynde at tænke i en ejerskifte-proces?

”Man skal altid være klar! Det nytter ikke noget, at man først begynder at trimme en virksomhed til salg kort før, at man agter at sælge. Husk på, at man som ejerleder billedlig talt fra den ene dag til den anden altid kan risikere at få en tagsten i hovedet og hvad så?

Ellers vil jeg sige det sådan, at det er en god idé at forberede et ejerskifte i god tid. ”Gå gerne i gang 5 til 10 år før du har tænkt dig af afhænde virksomheden. Har man ikke haft mulighed for det, så gå i gang, så snart det er muligt. Det vigtigste er, at du får lagt en plan. ”

Hvad er de typiske step i en ejerskifteproces?

”Som regel starter man med at kontakte en rådgiver. I fællesskab gennemgår man så virksomhedens samlede forretning, forbereder en due diligence-proces, får orden på dokumentationen, ansættelseskontrakter og de aftaler, som virksomheden har med både kunder og leverandører. Det er jo af yderste vigtighed, at ejerskiftet ikke kommer til at betyde tab af hverken leverandører eller kunder.

Next step er at få lavet en fremadrettet forretningsplan for virksomheden, som rækker udover ejerskiftet – 5 år typisk.

Derefter er det vigtigt at iværksætte initiativer, som viser at man er allerede er i gang med at effektuere på den lagte forretningsplan. Husk på, at man som køber investerer i en fremtid!

Og så går gælder det om at skabe kontakt til potentielle købere. Nogle gange kommer køberne af sig selv. Andre gange ligger der en opgave i at finde potentielle købere. Hos CNSLT hjælper vi tit kunderne med at screene markedet. Kulturen hos sælger og køber skal passe sammen. Og ja, så kan forhandlingerne gå i gang. Det handler om at lande både pris, overgangsperiode, proces og nogle gange også ejerlederens fremtidige rolle.”

Hvad er de klassiske hurdler i en ejerskifteproces?

”Vi oplever typisk 2 ting. Den ene er, at virksomheden ikke er klar til salg. Eller at ejerlederen overvejer at sælge, men måske alligevel ikke er mentalt klar til et salg. I de tilfælde ligger der måske en opgave i at modne sælger til et salg og/eller at gøre virksomheden klar til salg.

Den anden ting er, at køber undervurderer den opgave, det er at overtage en virksomhed. Det kan være ganske ressourcekrævende – men altså for køber.

Begge hurdler er nemmere at overvinde, hvis man forbereder et ejerskifte i god tid. Og så er det jo sådan, at jo bedre man har styr på sin ejerskifte-proces, desto bedre pris ender man ofte med at kunne få for sin virksomhed!”

Workshoppen om ejerskifte er afholdt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag de seneste nyheder, arrangementer og invitationer direkte i din indbakke

SE OGSÅ...

Næstved Kommune opnår højeste placering nogensinde i DIs analyse af kommuners erhvervsvenlighed

Næstved rykker 18 pladser frem og lander som nr. 31 i årets DI-analyse. Det er den højeste placering nogensinde, og placerer Næstved som den tredje mest erhvervsvenlige kommune på Sjælland.

Din indgang til kommunen

Få hjælp hos Næstved Erhverv til at finde den rigtige sagsbehandler i kommunen

Aktuelle kurser fra
Næstved Erhverv

Mere information...

Rådgivning i salg & markedsføring

Mød Næstved Erhvervs medarbejdere

Se film om Næstved Erhverv

Næstved Kommunes erhvervspolitik